dimecres, 23 de juny del 2010

Modular Natural Free Cooling

El passat 2 de juny vaig assistir a las jornada que anualment organitza AST-GLOBAL anomenada Nueva Generación de Datacenters. Per qui no conegui AST-GLOBAL, és una empresa lider en solucions de Datacenters modulars, segurs i eficients energèticament.

En aquesta jornada AST presentava el Modular Natural Free Cooling. Modular Natural Free Cooling és una tecnologia innovadora patentada per AST que permet fer free cooling a 24 ºC i per sota. Aquesta solució ja està implanta a Thor - un ampresa d'islandia - on s'ha aconseguit un PUE de 1.07. Sens dubte un PUE extramadament baix. Però el més significant de la solució és que permet fer free cooling un 80% del temps aproximadament a llocs com Barcelona o Madrid.

El en link hi ha una taula amb les temperatures de les pricipals ciutats de nord amèrica i europa on es veu el % del temps que es pot operar en free cooling utilitzant aquesta tecnologia.

dissabte, 19 de juny del 2010

Provant Googlecl

Google a publicat Googlecl, un shell que utilitza les APIs de Google i que permet gestionar els serveis de Google des de la linia de comandes. Ara mateix permet gestionar els serveis següents:

· Blogger
· Calendar
· Contacts
· Docs
· Picasa
· Youtube


Primer de tot hem d'instal·lar-lo. En el meu cas l'instal·lo sobre Mac OS X:

1. Instal·lar Xcode

En el meu cas l'instal·lo directament del DVD de Snow Leopard. També es por descarregar de Developer Tools.

2. En cas de no tenir instal·lades les X, cal instal·lar-les. En el meu cas ja les tinc instal·lades.

3. Instal·lar macports

Descarregar el MacPorts-1.9.1.pkg de la web de macports per a Snow Leopard i instal·lar-lo.

Obrir un terminal i executar 'sudo port -v selfupdate' per tal d'assegurar que disposem de la últime relaease.

4. Instal·lar googlecl

sudo port install googlecl


Per utilitzar googlecl cal escriure google, seguit del servei i de la tasca a executar. Per exemple, si volem llistar tota la llista de contactes cal escriure:

$ google contacts list

La primera vegada que s'accediex a un servei demana que autoritzin l'accés. Per això, quant executes per primera vegada una comanda, primera demana l'usuari i després mostra una url amb un token. Posant aquesta url en un navegador podem autoritzar o denar l'accés. Sempre podem tornar a denegar l'accés connectant a Google i seleccionat My Account -> Change authorized websites.

Per obtenir ajuda cal:

$ google --help

$ google help

A partir d'aquí, sols cal utilitzar la imaginació per treure suc a googlecl. Un petit exemple, si volem fer una còpia de seguretat dels contactes que tenim a google contacts podem executar cada dia la comanda següent:

$ google contacts list > contacs.csv

divendres, 18 de juny del 2010

Dissenys de Datacenter de Google basats en contenidors

Llegeixo a Data Center Knowledge que google a patentat una torra de contenidors com a Datacenter. La foto és molt ilustrativa, una torra de 4 parells de contenidors apilats que fan un total de 8 contenidors.




Aquesta no és l'únic disseny de Datacenter de Google amb containers. Les imatges següents mostren un altre model de Datacenter basat en contenidors, així com el disseny del sistema de refrigeració del contenidor.



dimarts, 8 de juny del 2010

Factors a tenir en compte alhora de contractar un servei de colocation

Ja des de fa uns anys, els sistemes d'informació cada cop prenen més importancia en els processos de negoci de les empreses. Fet que fa que la disponibilitat d'aquests sistemes d'informació sigui critica. Tant per empreses grans com per empreses petites. Els costos per tal de disposar d'uns nivells de disponibilitat dels sistemes d'informació acord amb el negoci son elevats, de manera que cada cop son més les empreses que cerquen un colocation on allotjar els seus sistemes d'informació.

Alhora d'escollir un Datacenter on contractar el colocation, hi ha varis factors a tenir en compte. Aquest factors permeten entendre el preu del servei i veure si s'ajusten a les necessitats que cal satisfer.

Cal tenir clar la potència elèctrica que necessitem i la que ofereix el proveïdor. Fins ara s'estaven oferin potencies de 2.2 kw i 4.4 kw amb línies de 16 i 32 A, però hi ha proveïdor que ofereixen potencies més elevades. És important entendre el mètode de facturació de la potencia que aplicarà el proveïdor, ja que és un dels costos més significatius del colotaion. Hi ha proveïdors que no mesuren la potencia consumida, sino que dins de la quota del servei contractat incorpora el cost del màxim de corrent que es pot arribar a consumir, esdavenint aquest un cost fixe independentment del consum realitzat. En canvi d'altres proveïdors mesuren el consum realizat i facturan aquest concepte a banda del servei contractat, de manera que el consum és tracta de forma variable. En aquest últim cas, és important veure i entedra la formula que el proveídor utilitza per calcular el preu del kwh.

Altrament, també és important identificar com el proveïdor ens entrega l'energia, si amb una sola línia, una línia activa i una segona passiva o dues línies actives. Això ens determinarà el nivell de redundància de corrent que ens proporciona el proveïdor i que influeix en el preu del servei també. Per tal de tenir clar la relació qualitat preu - entenent qualitat com a nivell disponibilitat que ens ofereix el proveïdor - cal coneixer el nivell de reduncacia del Dataceter del proveïdor.

Els nivells de redundancia dels Datacenters estan regulats pel l'estandard TIA 968 o per la institució americana Uptime Institute. Ambdos defineixen 4 nivells de redundancia, Tier I, Tier II, Tier III i Tier 4, essent el Tier IV el de major disponibilitat i el Tier I el de menys. Sens dubte, com més alt és el Tier més costos de desplegament i manteniment hi ha. I aquest afecten directament en el preu del servei. Per tant es fa necessari identificar els nivells de disponibilitat que requerim per tal d'escollir el proveïdor que disposi dels nivells de redundancia que s'adaptin als requeriments.



Un altre factor que influeix directament en el cost és la eficiència del Datacenter. És a dir, quina és la relació entre el consum dels servidors i el consum en aire acondicionat per disipar la calor generada pels servidors, així com les pèrdues en la distribució de la energia fins als servidors. D'aquesta relació s'obté una valor anomenat PUE (Power Usage Effectiveness) - veure mètriques pel control energètic en un Centre de Dades -. Com més baix és el PUE més eficient és el Datacenter i per tant menys costos d'energia hi ha. Per tant un proveïdor amb un PUE baix, té menys costos energètics, de manera que pot oferir un preu més competitiu.

La connectivitat del Datacenter també és un factor determinant alhora d'ecollir proveïdor. Aquí poden trobar dos tipus. Datacenter d'una operadora de telecomunicacions i Datacenters neutres. Els Datacenters d'una operadora per norma sols disposen de comunicacions de la mateixa operadora, tot i que aquestes estiguin redundades. En canvi, els Datacenters neutres disposen de més un operador o carrier. De cara a entendre els costos dels Datacenters neutres, cal veure si aquest disposen de connexió directa a un NAP (Network Access Point), punt d'accés a la xarxa on es realiza l'intercanvi de tràfic entre operadors o carrier. Això reduix els costos d'accés als operadors o carriers, de manea que permet als operadors oferir preus més competitius i disposar de grans capacitats de connexió. En ambdos casos és important identificar la redundancia es fa a través de camins físicament separats o no.

Per últim, si hem d'allotjar els serveis en un Datacenter també és important coneixer quines són els nivells de qualitat de la gestió del servei. Aquí, en els últims anys s'ha imposat la metodologia de gestió del servei basada en les millor pràctiques ITIL. En aquest sentit la ISO20000 permet als proveïdors certificar la aplicació d'ITIL en la gestió del servei. D'altre banda, la ISO27001 permet certificar la apliacació de bones pràctiques en la gestió de la seguretat.