dissabte, 10 de gener del 2009

11 pràctiques per millorar la eficiència del datacenter

A Data Center Solution llegeixo que un informe de Gartner diu que les empreses poden estalviar un milió de kw hora implementant un total d'once bones pràctiques.

1. Tancar el forats en el terra tècnic

Els forants que es realitzen perquè aquest cablejat entri o surti del terra tècnic són una font de pèrdua de cabal d'aire. Aquesta pèrdua repercuteix directament en la eficiència del sistema d'aire condicionat. Per tant reduïr el nombre de forats del terra tècnic o sellar-los de manera que no hi hagi pèrdues millora la eficència energètica del sistema d'aire condicionat del datacenter.

2. Instal·lar panells ens els racks

La instal·lació de panells en les posicions dels racks que no s'utilitzen evita la recirculació de l'aire calent dintre del rack. Això no permet que l'aire calent es barregi amb l'aire fred i s'introdueixi dintre dels servidors i evita la aparició de zones calentes en el datacenter.

3. Sistemes unificats

Utilitzar sistemes d'aire condicionat que coordinin la funció de refredar amb la funció d'humidicifar, de manera que no cal disposar de dos equips per separat, un per refredar i un altre per refrigerar.


4. Millorar el fluxe d'aire en el terra tècnic

Tot i que el terra tècnic dels centres de dades és un espai per a la circulació de l'aire condicionat, la majoria dels centres de dades aprofiten el terra tècnic per fer-hi passar cablejat, ja sigui de dades o elèctric. En la majoría dels casos aquest cablejat actúa coma un obstacle perquè hi hagi una bona circulació de l'aire a través de terra tècnic. Per tant cal anar molt en compte a l'hora de posar cablejat o d'altres elements en el terra tècnic, ja que aldificultar la circulació de l'aire, fa que el sistema d'aire condicionat consumèixi més energia.

5. Implementar passadissos calents i passadissos freds

Organitzar la disposició dels racks en passadissos freds i passadissos calents, evitant així passadissos amb aire calend i fred alhora, fet que incrementa la temperatura del datacenter ja que dificulta la circulació correcta de l'aire a través del datacenter.

6. Instal·lar sensors

Instal·lar sensors a diferents punts del datacenter permet la captació de dades - ja sigui manual o automàtica - per a ser analitzades. Aquest anàlisi permet detectar problemes de temperatura en zones del datacenter i prendre mesures per solucionar-los.

7. Implementar contenidors calents o freds

El següent pas després d'organitzar el datacenter en passadissos calents i passadissos freds, es contindre l'aire fred o l'aire calent,de manera que la'ire que esta dins del contenidor - per exemple elfred - no es barreja amb l'aire que està fora del contanidor, per exemple el calent. Aquesta mesura augmenta substancialment la eficiència del datacenter i permet la obtimització de l'espai al permetre omplir els racks al 100%.

8. Augementar la temperatura del datacenter

Mantenir la temperatura del datacenter en la curba d'eficiència que recomana "The American Society of Heating, Refrigerating, and Air-Conditioning Engineers [ASHRAE] que es situa entra 77 i 80 graus Fahrenheit (de 25 a 26,66 graus Celcius).

9. Instalar equips de velicitat variable

Els sistemes d'aire condicionat tradicionals disposen d'una velocitat de funcionament fixa. En canvi, ara ja hi ha equips que adapten la velictat dels ventiladors i bombes d'aire automaticament. De manera que quant es redueix la velocitat d'aquest elements es produeix un estàlvi d'energia considerable.

10. "Free Cooling"

Generalment s'anomena "Free Cooling" a tota tècnica de refrigeració que no utilitza unitats de refrigeració. Són tècniques que utilitzan l'aire exterior - si aquest és més fred que el de l'interior - per a renovar l'aire interior o que utilitzen la evaporació d'aigua per refredar els equips.

11. Disseny d'un sistema de climatització modular

Dissenyar el datacenter de manera que s'incrementi la capacitat de refrigeració a mida que es requereix capacitat de refrigeració. D'aquesta menera, no es consumeix energia per refrigerar espais que no estan ocupats.