diumenge, 20 de desembre del 2009

Anàlisi FMEA

FMEA (Failure Modes and Effects Analysis) o altrament dit l'anàlisi de modes i efectes de fallo és una metodologia per a l'anàlisi dels potencials modes de fallo d'un sistema o element i classificar-los en base a la severitat, la probabilitat d'ocurrència i la capacitat de detecció.

A continuació es descrieuen els conceptes basics de la metodologia i com aplicar-la per fer una anàlisi de riscos d'un sistema.

Conceptes bàsics:

  • Mode de fallada (Failure mode): és la manera en que es produeix un error o fallo. És a dir si analitzen un sistema d'alimentació elèctrica per exemple, un possible mode de fallo és la caiguda del subministrament de companyia.
  • Efectes (Failure effects): és l'efecte que produeix l'error o fallo sobre el sistema. Seguint amb l'exemple anterior, en cas de disposar un sistema de subministrament elèctric compost per el subministrament de companyia i un sistema dedundant composat per un generador autònom, l'efecte davant la caiguda de la corrent de companyia és la pèrdua de redundancia en el subministrament elèctric.
  • Causa (Failure cause): és l'element, el defecte o proces que ha iniciat el proces de fallo. En l'exemple pot ser un error en la central elèctrica.
  • Severitat (Severity): és la conseqüència que produeix el fallo, entesa com el grau de dany que aquest provoca.
  • Ocurrencia (Ocurrence): és la probabilitat que pasi el fallo en concret.
  • Detecció (Detection): és la capacitat de detecció del fallo o error. Entenent com a capacitat de detecció, quines son les accions proventives, de test, monitoratge per detectar l'error abans que aquest es manifesti i afecti al servei.
  • RPN (Risk Priotity Number): és el valor que s'obté de la multiplicació dels valors o graus determinats en la severitat, la ocurrència i la detecció: RPN = S x O x D. El RPN serveix per prioritzar les accions a realitzar sobre els sistemes o elements, de manera que els modes de fallo amb un RPN més alt, són les que podem considerar més prioritaries alhora d'emprendre accions corretives o preventives.

El procés o metodologia per fer una anàlisis FMEA consisteix en:

1. Detectar el model de fallo o error

2. Analitzar i qualificar la severitat

3. Analitzar i qualificar la probabilitat d'ocurrècnia

4. Analitzar i qualificar el grau de detecció

5. Determinar el valor de RPN

6. Emprendre les accions correctives i preventives

Aquest procés format pel anterior sis punts, es pot executar cada vegada que es posa un nou sistema o procés en funcionament, o cada cop que aquest sistema o procés s'actualitza o és modifica, o cada cop que es detecta un problema en el mateix. És important, realitzar el procés cada cop que es modifica d'una manera o altre el sistema o procés, a fi de detectar possibles febleses del mateix i poder prendre les accions preventives i correctives abans que aquestes afectin el servei.

També és important realizar aquest anàlisi en la fase de disseny d'un nou sistema, ja que permet incorporar al sistema les mesures necessàries per minimitzar el risc d'error del sistema i poder prendre les mesures correctives en cas que es produeixi l'error.

Una manera de realitzar un analisis FMEA és utilitzant un full de càlcul tal i com es motre a l'exemple següent. On s'avalua l'error en el sistema d'arrancada remota del generador en un sistema de subministrament elèctric amb redundància.